Pasar al contenido principal
x

Nieuwe uitdagingen voor diepzee onderzoek in de 21ste eeuw

 - 
09 December 2021

Holandés

Kortrijk, BE

De blauwe planeet: nieuwe inzichten in functie van een duurzaam gebruik van de zee en haar grondstoffen

In deze lessenreeks wordt inzicht gegeven in het belang van mariene voedselwebben en biodiversiteit, hoe mariene ecosystemen worden bedreigd door menselijke activiteiten en welke kennis er noodzakelijk is om een duurzaam beheer van de zee te waarborgen.

Nieuwe uitdagingen voor diepzee onderzoek in de 21ste eeuw  - Donderdag 9 december 2021, Prof. Ann Vanreusel

Niettegenstaande de diepzee meer dan 70% van het aardoppervlak omvat, was er lang erg beperkte kennis over deze extreme omgeving. Tot recent werd gedacht dat de diepzee redelijk homogeen was, maar nu weten we dat grote delen worden gekenmerkt door de aanwezigheid van bijzondere ecosystemen zoals koudwaterkoraalriffen, submariene canyons, en abyssale vlaktes bedekt met metaalrijke knollen. Ontwikkeling van nieuwe technologie en de toenemende interesse om delen van de diepzee te ontginnen voor mineralen hebben recent een nieuwe wending gegeven aan diepzee-onderzoek. Grote delen van onze oceanen worden nu voor de eerste maal in kaart gebracht en bestudeerd, terwijl tegelijkertijd ook de wetgeving voor ontginning van grote delen van de Stille Oceaan wordt geïmplementeerd. In deze voordracht wordt inzicht gegeven in wat we momenteel weten van onze oceanen, waar de belangrijkste lacunes zijn in onze kennis, en wat de mogelijke opportuniteiten maar ook bedreigingen zijn voor diepzee-ontginning.

Inschrijven voor de wetenschappelijke nascholing UGent Campus Kortrijk

  • Inschrijvingen voor deze editie worden aanvaard vanaf 23 augustus 2021 (14u.) tot uiterlijk 20 september 2021, behoudens de maximum capaciteit voordien is bereikt. 
  • 30 euro per persoon
  • Elektronisch inschrijven via volgende link of www.ugent.be/wetenschappelijke-nascholing
  • Lidkaart: Begin oktober ontvangt u uw lidkaart. Gelieve uw lidkaart mee te brengen naar elke lezing. Indien u uw lidkaart niet kan voorleggen kan men u de toegang weigeren

Praktische informatie

  • Locatie: Graaf Karel de Goedelaan 5, 8500 Kortrijk
  • Namiddag: 14.00 uur – 16.00 uur
  • De maatregelen ifv Covid-19 die op het ogenblik van kracht zijn kan u terugvinden via volgende link of www.ugent.be/nl/opleidingen/levenslang-leren/nascholing

Files/Documents